Térkép betöltése...

Templom közeli

Almamellék      Térkép
Kúria
99 000 000 Ft Eladó
  • Alapterület
    100 m²
  • Telekterület
    210000 m²
  • Szobák száma
    1 szoba

Eladó kúria

Honlap
www.startlak.hu/6860237
Hirdetéskód
6860237
Irodai kód
3370161
Elhelyezkedés
Almamellék
Ár
99 000 000 Ft
Kategória
Ház
Típus
Kúria
Értékesítés típusa
Eladó / Kínál
Állapot
Átlagos
Alapterület
100 m²
Telekterület
210000 m²
Szobák száma
1
Fűtés
Egyéb
Építés éve
1990
Füle Katalin

+363062-mutasd

+36306203023

Üzenet küldése

Leírás

Almamellék és Ibafa határában tehermentes családi birtok eladó, amely Szigetvártól 16, Kaposvártól pedig 19 kilométerre, a Zselicségben található. A birtok 22 hektár, amely számtalan gazdálkodási formára ad lehetőséget, illetve kiváló levegővel és panorámával dicsekedhet. A birtok a következő részekre tagolódik:

- 8 hektár dióültetvény (Milotai 10-es és Pilisszentiványi 117-es fajták; 3 hektár 16 éves, 5 hektár 10 éves korú)

- 8 hektár akácerdő (4 hektár 25 éves, 4 hektár 20 éves korú)

- 1 hektár szőlő (hagyományos fajták, az új telepítés pedig kordonos rendszerű)

- 0,5 hektár gyümölcsös (alma, cseresznye, őszibarack, szilva)

- 4,5 hektár gyep (alkalmas az állatok legeltetésére, és további telepítésre is).

Az eredeti talajtakaró és erdő meghagyása mellett kerültek kialakításra a telepített növénykultúrák. A dombsági terület éghajlatára jellemző, hogy a nyarak mérsékelten melegek, a telek pedig enyhék. Mivel a terület magaslaton fekszik a fagyveszély minimális. E viszonyok a mezőgazdasági művelés számára kedvező feltételeket biztosítanak. A tulajdonos elsősorban „diós és gyógynövényes” arculat kialakítására, és a családi turizmus megvalósítására törekedett, ennek egy része meg is valósult, az álom befejezése azonban már az új befektetőre vár.

A birtok kiépített infrastruktúrával rendelkezik, makadámúton keresztül egész évben megközelíthető. Az elektromos áramot jelenleg három aggregátor biztosítja, a vízellátást 6, esővíz gyűjtő ciszterna, amelyek összesen 130 m3 befogadását teszik lehetővé. Ez a mennyiség nemcsak a napi vízszükségletet, de az öntözés és az állattartás szükségleteit is biztosítja. A területen két, présházból átalakított, összkomfortos, vízteres cserépkályhával működtetett központi fűtésű lakóingatlan van. Ezeken kívül a további építmények:

- 1 istálló
- 1 dühöngő (amely alkalmas nagyobb zártkörű összejövetelek, vagy egy pincemúzeum kialakítására is)
- 6 karbantartott és részben felújított présház pincével együtt, illetve 3 teljes mértékben felújítandó.

Az erdő kivételével az egész terület vadhálóval (220 cm magas) védett és kerített. A vételár magában foglalja a traktort, a hozzátartozó egyéb munkagépeket és eszközöket is.

A különböző növénykultúrák már termőre fordultak, ezáltal folyamatos bevételt biztosítanak. A diófák terméshozama 2018-ban megközelítette a kilenc tonnát, és ez a mennyiség évről-évre növekszik. A termés egy részéből diópálinka is készül. A szőlőtermés is folyamatosan növekedést mutat. Az erdőgazdálkodás igény szerint folytatható.

Az ingatlan csekély befektetéssel kiválóan alkalmas turisztikai célokra (nyári táborok, lovaglás, egyéni- és csoportos vendégfogadás), a meglévő gyümölcsösök további fejlesztésére, borpincészet kialakítására, gyümölcsfeldolgozásra (lekvár, pálinka), kis- és nagyállattartásra, illetve a hely adottságait kihasználva számos más elképzelés és a kor igényeihez mérten a biogazdálkodás is megvalósítható. A birtokokkal szemben lévő hegyoldalban található hazánk egyetlen hársgénbankja (méhészeti tevékenység). A halastavak horgászatra, az erdők pedig vadászatra adnak lehetőséget.

Almamelléken bolt, orvosi rendelő, gyógyszertár, posta stb. működik. A birtokon lévő szőlőhegyen 200 éves felújított kőkereszt áll. A környék fontosabb nevezetességei közé tartozik a szentmártonpusztai Biedermann-kastély, amely jelenleg Vitál Hotel néven működik. Németlukafán és Sasrétpusztán üveghuta, illetve a római korból fennmaradt emlékek is vannak (villa és kút). Ibafán a közismert pipamúzeum működik.

Az almamelléki állomásépületben az Erdei Vasút Múzeum, erdei iskola a környék élővilágát és a századelő erdőgazdálkodását szemlélteti. A ház melletti 200 éves ősbükkös a megye legöregebb erdeje, amelyet a benne kanyargó tanösvény és kiépített források tesznek még izgalmasabbá. Az Almamelléki Állami Erdei Vasút Almamellékről indul és Sasrét pusztára vezet, ahol az egykori Biedermann kúria és egy vadászház (szálloda és étterem) áll

99000000 Ft
Érdeklődni:. Füle Katalin 06-30-620-3023

Referencia szám: HZ493973-SL