Újépítésű lakás vásárlása – erre figyelj oda

Gombamód szaporodnak az újépítésű lakóházak, lakóparkok az egész országban, de a fővárosban különösen. Kényelmes választásnak tűnhet egy teljesen új lakásba beköltözni, azonban ezek az építkezések rejthetnek magukban néhány buktatót.


Ebben a cikkünkben ezeket igyekeztünk összegyűjteni, hogy minél kevesebb meglepetés érje a friss lakástulajdonosokat.

Készítsük fel magunkat a csúszásra

Sajnos a mai építőipari helyzetben még egy jó fejlesztővel is csúszás lehet, ha a kivitelezést végző szakcégek nem teljesítenek időre. Ezt sajnos befolyásolni nem tudjuk, de mindenképpen érdemes felkészülni rá, ha újépítésű lakást tervezünk venni. Az egyik, amit tehetünk, hogy a szerződés aláírásakor ellenőrizzük a kötbérfeltételeket, a másik, hogy a régi ingatlanból való kiköltözésünket ennek tudatában alakítjuk ki. Nagyon kellemetlen, ha a csúszás miatt másik helyre kell költöznünk még a végleges otthonunk előtt, vagy az új tulajdonos, akinek eladtuk a házunkat, már ott toporog az ajtóban.

Válasszunk megbízható ingatlanfejlesztőt

A felhígult piacon különösen fontos, hogy olyan építtető céget válasszunk, akinek több leellenőrizhető referenciája van. Első körben elég, ha kikérdezzük, már a kérdéseinkre adott reakciókból sokat le lehet mérni. De ha komolyan fontolgatjuk a vásárlást, akkor ne sajnáljuk az időt akár személyesen is megnézni egy-két korábbi projektet, sőt a legjobb, ha tudunk beszélni olyan tulajdonossal, aki ettől a fejlesztőtől vásárolt korábban lakást.

Igyekezzünk olyat találni, aki már több éve a mi kivitelezőnk által építtetett házban él, így biztosak lehetünk abban, hogy a rejtett hibákra is fény derül. Az önmagában nem nagy probléma, ha jelentkezett néhány javítanivaló az évek során, de hogy ezt hogyan kezeli a cég, az már sokat számíthat.

Újépítésű lakás kivitelezés

Fizetési megoldások

Ha olyan újépítésű ingatlant vásárolnánk, ami még nincs teljesen kész, sőt, akár még csak a terveket láthatjuk róla, akkor járjunk el nagyon körültekintően a fizetési konstrukció meghatározásakor. Az biztos, hogy az adásvételi szerződés aláírásakor le kell tennünk egy összeget, csak nem mindegy, hogy a teljes vételárnak mekkora részét. Ezen túl arra is fordítsunk figyelmet, hogy a fennmaradó részeket mikor kell fizetnünk: jobb lesz a pozíciónk, ha a műszaki átadást követően kell fizetni és nem még a kivitelezés közben.

Műszaki ellenőrzés

Teljesen új lakás esetében, még mielőtt átvennénk a lakást, mindenképpen végeztessünk műszaki ellenőrzést. Talán felesleges extra költségnek tűnhet, de ilyenkor még van lehetőség reklamálni, esetleg alkudni, fogadjunk fel egy megbízható szakembert, aki minden fontosat ellenőriz. Erre a pontra is igaz, hogy inkább átvétel előtt fizessünk egy kisebb összeget a műszaki ellenőrnek, minthogy később szaladgáljunk a pénzünk és a beruházó után.

Hozzászólások