Tippek a tiszta, a praktikus és rendezett konyha kialakításához

Az otthon szíve talán nem más, mint a konyha, főleg, ha sok időt töltünk itt, ha szeretünk a lakásunknak ebben a helyiségében sürögni-forogni. Ha sok időt töltünk a konyhában, akkor jó érzés a szemnek és a léleknek, ha mindig tiszta és rendezett és az sem utolsó szempont, hogyha praktikus és mindennek megvan ott a helye. A praktikusság elősegíti, hogy ne töltsünk hosszú órákat a főzéssel, azaz lényeges, hogy mindent gyorsan megtaláljunk, és vissza is tudjunk pakolni a helyére.


Amennyiben a konyha felújításán gondolkodunk, válogathatunk az előre összeállított konyhák közül is. A konyhabútor kiválasztásánál vegyük figyelembe annak színét és stílusát, illetve a konyabútorunk célszerű elrendezésére is törekedjünk, hiszen ez nem csak harmóniát teremt a konyhában, hanem a könnyebb közlekedést is lehetővé teszi.

Konyha kialakítása

Konyhafelújításnál törekedjünk a funkcionalitásra is

Mit is jelent ez? A konyha attól lesz funkcionális, ha a megfelelő konyhai tartozékok megtalálhatók benne. Amikor előre összeállított konyhát vásárolunk, mindenképpen olyan bútort válasszunk, amelybe nem csak könnyedén be és ki tudunk pakolni, de amely úgymond sok mindent elnyel. Ugyanis minél több minden van a konyhapulton és a polcokon, annál kaotikusabb lesz a hely. Márpedig a cél nem más, minthogy egy rendezett, szép és új konyhánk legyen.

A konyha külleme, a konyhabútor színe ugyan fontos, de még lényegesebb, hogy a konyhában lévő bútorok és kiegészítők a segítségünkre legyenek. A jó világítás elsősleges, hiszen előfordul, hogy este vagyunk kénytelenek sütni és főzni a családnak. A pultvilágítás ma már elengedhetetlen kiegészítője a konyhának, nem csak a hatékonyabb munkavégzés szempontjából, de egy ilyen fényforrás segít, hogy nagyobb tisztaságot tartsunk, hiszen könnyebben észrevesszük, ha nem tiszta a pult, ha olajos lett a szekrény fogantyúja.

A konyhai mosogatóra sokan nem fordítanak elegendő figyelmet, pedig, ha a nem megfelelőt választjuk ki, sok bosszúságot okozhat. Mivel itt mosogatunk, tisztítjuk a zöldségeket, ezért lényeges szempont, hogy elég nagy legyen. Alapvető, hogy kiváló minőségű anyagból készüljön, és könnyen tisztítható legyen.

A konyha tisztántartása nem nehéz, ha odafigyelünk a részletekre. A helyiségben keletkezett ételszaggal is kezdenünk kell valamit. A páraelszívó tökéletes kiegészítője minden konyhának, hiszen minden ételszaggal könnyedén elbánik.

Konyha kialakítása

A rendezett konyha ismérve, az okos tárolás

A konyha akkor nem válik kaotikussá, ha mindennek megvan a helye. A konyhai rendszerezők és akasztós rendszerek a támaszunk lehetnek abban, hogy a konyha ne egy csatatér legyen, hanem egy tisztán tartott, igényes környezet, ahol a család minden tagja kellemesen érzi magát. Nem csak az evőeszközök, papírtörlők, vagy konyharuhák tárolását kell megoldanunk, hanem az ételek tárolását is, hiszen egyrészt sokkal szebben mutat a liszt egy praktikus dobozban, másrészt sokkal nagyobb rendet és tisztaságot lehet a konyhaszekrényben tartani, ha minden élelmiszernek megvan a helye.

Amikor konyhaszekrényt készíttetünk, vagy vásárolunk, mindenképpen gondoljunk a konyhai elektromos eszközökre is. A kisebbeket elrejthetjük a szekrényben, de a nagyobb elektromos eszközöknek is találnunk kell megfelelő helyet.

Konyhabútor és konyhai kiegészítők online

Ma már nagyon sokan teszik le a voksukat az online vásárlás mellett. Nem is csoda, hiszen sok esetben, egyetlen helyen beszerezhetünk minden fontos bútordarabot és konyhai kiegészítőt, vagy egyetlen helyen tudjuk megnézni, hogy hol is kaphatók ezek a lakberendezési tárgyak, eszközök, dekorációk. Ezeken a helyeken nem csak akkor vásárolhatunk, ha lakberendezési tárgyakat, jelen esetben konyhai kiegészítőket, vagy dekorációkat szeretnénk beszerezni, hanem akkor is, ha éppen most tervezzük berendezni a konyhánkat, vagy egy nagyobb lakásfelújításon gondolkodunk. Online vásárolni ma már nem számít új dolognak és meglehetősen kényelmes megoldása annak, hogy kicsit a saját ízlésünkre formáljuk a konyhánkat, a lakásunkat.

A fotó forrása:
1. Who is Danny / Shutterstock.com
2. Breadmaker / Shutterstock.com

Hozzászólások