Mindjárt vége az 5%-os Áfa-nak – mi lesz utána?

2019. december 31-ig van még érvényben a kedvezményes, 5%-os lakásáfa, ezt követően újra a 2016 előtti 27%-os Áfa lép életbe. Számos feltételezés olvasható a szakportálokon, hogy mi várható a következő évben/években.


Építkezés 5% ÁFA végeMi az ELTINGA elemzése alapján röviden összegezzük, hogy mit eredményezhet a lakáspiacon a jövő évi változás.

Csökken az új projektek száma

Már a 2019-es évben is feleannyi építési engedélyt adtak be, mint 2018-ban, és ezek közül nem biztos, hogy mindegyik megvalósul. Ennek alapján csökkenésre lehet számítani az új lakóparki és házprojektek kapcsán. Ezzel szűkül is a kínálat, hiszen a már folyamatban lévő, épülő projektek nagyrésze elkelt, az ezután lakáskeresésbe fogók számára várhatóan kevesebb választási lehetőség kínálkozik majd.

Emelkedni fognak az árak

Mivel a kivitelezők jellemzően 10-15%-os árréssel dolgoznak, ez nem fedezi a több mint 20%-os Áfa emelkedését. Így számíthatunk áremelkedésre az új projektek kapcsán.

Sőt, elemzések szerint már a lakásáfa emelés bejelentésének hatására, 2018-ban beindult az áremelkedés.

A keresleti oldal a használt lakások felé tolódik el

A lakáspiaci keresletet egyelőre támogatják az emelkedő bevételek, a családtámogatási programok (mint például a babaváró hitel és a CSOK), így ott nem várható olyan változás, ami az árakat visszafogná. Ami elképzelhető, hogy a kereslet inkább a használt ingatlanok felé fog eltolódni, hiszen ott rövid távon az Áfa változás nem okoz drágulást.

Változások az építőipari munkaerőpiacon

A kevesebb új beruházás pozitívuma lehet, hogy megszűnik vagy legalábbis mérséklődik a munkaerőhiány az építőipari szakmákban. Ez azonban azt is jelentheti, hogy lassabban fognak bekövetkezni az egyes iparágakat, szakterületeket érintő fejlesztések is.

Újra a magyarországi lesz a legmagasabb Áfa Európában

 

Január 1-től újra Magyarországon lesz a legmagasabb az új otthonok építésére és az újépítésű lakások vásárlására vonatkozó Áfa. Valamivel kevesebb, 25% az Áfa Svédországban, Finnországban és Dániában. 24 országban viszont még ennél is alacsonyabb, Olaszországban, Romániában vagy Szlovéniában például 10% vagy ennél is alacsonyabb a szám.


Hozzászólások