2022.02.04. #ingatlanárak #energiahatékonyság

Mennyivel növeli meg egy ingatlan értéket a napelemes rendszer telepítése?

Mennyivel növeli meg egy ingatlan értéket a napelemes rendszer telepítése?

Egy napelemes rendszer befektetés a saját háztartásunk hosszú távú fenntartásába, másrészt befektetés az ingatlanba is, vagyis rövid távon is megtérülhet.


Sisolar.hu

Nézzük meg, hogy mennyibe is kerül egy napelemes rendszer, és hogy mennyivel tudja megnövelni egy ingatlan értéket ez a beruházás.

A napelem befektetés. Ez szinte mindenkinek világos, hiszen egy napelemes rendszer telepítésének elsődleges célja, hogy hosszú távon jól járjon pénzügyileg: a megrendelő pénzt áldoz egy hosszú távon nyereségessé váló szisztémába. Ha a napelemes rendszer megfelelő körültekintéssel építik ki, akkor bizony nem csak „nullszaladós” megtérülő befektetés lesz, hanem nagyon is nyereséges. Ez, mint minden nagy beruházás, ami az ott lakók kényelmét szolgálja, az ingatlan értékét is jelentősen meg tudja növelni. Cikkünkben végigvesszük, hogy mi határozza meg azt, hogy egy napelemes rendszerrel mennyivel kérhet többet a házért eladáskor.

Pörög az ingatlanpiac – de mi pörgeti?

Bár sokan várták, hogy majd a Covid és a vele járó gazdasági nehézségek csökkenteni fogják a vásárlói kedvet az ingatlanpiacon, az mégis pörög tovább, sőt, mintha csak felpiszkálta volna a vírus. Ez persze érthető: az emberek otthonaikba szorulva egyre fontosabbnak tartják, hogy megfelelő helyen, környezetben töltsék az életüket, és most már a munkájukat is. Megnőtt a nagyobb ingatlanok iránti igény, az agglomerációs övezetek, sőt, a falvak vonzereje is. Kiderült, hogy az igazán előrelátó ember kényelmes és jó otthont épít magának.

Mi köze ennek a napelemhez?

Általánosságban is elmondható, hogy egy napelemes rendszerrel felszerelt ingatlan iránti érdeklődés nagyobb, mint egy olyan ház, amiben nincs ilyen telepítve. Az ingatlanos szakma már évek óta a legkönnyebben eladható házaknak a napelemes rendszerrel kiegészített fűtésű otthonokat tartja – jellemzően ezek mennek el a leggyorsabban, sőt, sokszor a becsült ár felett is akár.

Az ingatlanpiacon minden lakás egyedi, de sokszor mégis egyforma. Magyarországon egy-egy kategóriában, kerületben, városban vagy faluban többnyire nagyon hasonló házakkal találkozni; gondoljunk csak bele egy-egy lakótelep, például Wekerle vagy a Gázgyári lakótelep típuslakásaiba, vagy a klasszikus „Kádár-kockákba”.  Ezeknek hasonló a külleme, az alaprajza, az elrendezése, és sokszor a felszereltsége is. Egy napelemes rendszerrel azonban az adott ingatlan könnyen kitűnhet a tömegből.

Sok vevő, főképp a fiatalabb generációból, a közös életüket kezdő otthonkeresők, kimondottan keresik az ingatlanok között a környezettudatos, zöld megoldásokat, a hosszú távon megtérülő befektetési lehetőségeket. Egy ilyen versenyben a napelemes és a napelem nélküli ház között majdnem akkora a különbség, mint egy kényelmes, környezettudatos Tesla és egy régi Trabant között.

Persze mondhatjuk, hogy a napelemes rendszert nem mindenki keresi külön, vannak, akiknek mindegy, mivel fűtenek, csak ne kelljen vele időt tölteni – az azonban mindenkire hat, ha 0 forint a villanyszámlája, vagy ha esetleg még „keres” is az áramtermelésen.

Elő a számokkal!

Nagyon hangzatos tény, hogy növekszik az ingatlan értéke, de a nagy kérdés mégiscsak az, hogyan növeli annyival az értékét, mint a ráfordított pénz, vagy esetleg meghaladja a napelemes rendszer telepítésére költött összeget végül a különbözet?

Mint minden beruházás, ez is sok összetevős kérdés, hiszen függ az összetevők minőségétől, a telepítés minőségétől, megfelelően lett-e méretezve, stb! Alapvető tény azonban az ingatlanos szakmában, hogy egy napelemes beruházás már pusztán attól, hogy létezik, mindentől függetlenül minimum 20%-kal, de legalább 2 millió forinttal növelheti az ingatlan értékét.

Jó befektetésnek számít-e a napelem?

Átgondolva egy ingatlan fejlesztése során előforduló bármely beruházást – kezdve a burkolatcserétől, a festésen át a szigetelés vagy a tetőszerkezet újjáépítéséig – a napelemes rendszer kiépítése az egyik legjobban megtérülő beruházás. Egy leendő lakó minimum elvégez egy tisztasági festést, de az is gyakori, hogy a fürdőszobát, konyhát saját ízlésére szabja, így ezek nem feltétlenül számítanak bele az ingatlan értékébe.

Ami jelentősen és látványosan meg tudja növelni egy ingatlan értékét, az a ház energetikai javítása, illetve nagyszabású esztétikai megoldásai: azaz minden, ami a későbbiekben a pénzkiadáson (például a rezsi árának összegén) érezhető, illetve ami presztizs-kérdés lehet.

Mennyi a bekerülési ár és ez hogy jelenik meg az ingatlan értékében?

Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, mennyivel növeli meg egy ingatlan értéket a napelemes rendszer telepítése, azt kell először számba venni, hogy mennyibe kerül maga a telepítés. Ennek összege nagyon változó lehet, és mint minden építkezéssel kapcsolatos jóslás, csak a pontos adatok egyeztetése során derül ki a tényleges szám. Ezért sincs egyik honlapon sem feltüntetve mindenkire érvényes árlista. Az árat meghatározza a napelemek száma, és a felszereléshez szükséges eszközök költsége, a helyszín, típus, egyedi építési és műszaki megoldások vagy problémák (például ha a tetőszerkezet eredetileg sem volt kifogástalan állapotban, és annak felújításával is számolni kell).

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy „alap” beépítés, azaz egy átlagos háztartásra méretezett, 2,5-3,5 kW teljesítményű, nagyobb átalakítással nem járó rendszer kiépítése úgy 1,2 millió forintnál kezdődik. Ez tartalmazza a teljes rendszert, a napelemeket, tartószerkezetet, szerelvényeket és magát az építési költségeket is. Ezt azonban nem feltétlenül kell egyszerre, teljes egészében kifizetni, hiszen befolyásoló tényezők az állami vagy helyi támogatások is, ami a jelen helyzetben az államilag támogatott 0%-os kamatozású hiteltől a 100%-os, vissza nem térítendő támogatásig is tarthatnak.

Látható tehát, hogy még a legkisebb mértékű napelem-beruházás (esetünkben 1,2-2 millió forint) is szinte 100%-osan megtérül az ingatlanpiacon, hiszen, ha hihetünk az ingatlanközvetítők adatainak, a napelem teljes összegét „elkérhetjük” pluszban a várt összeghez képest. Ez aligha mondható el bármely más beruházásról.

Ha a komolyabb becslések optimizmusának hihetünk, akkor egy napelem-rendszer, mivel egyszerre energetikai és látványberuházás, egy 1,2-2 millió forintos ráfordított összeghez képest eladáskor akár 2,8 milliós vételár-növekedésig is elmehet.

Mi növeli a beruházás ingatlanpiaci értékét?

Mint már szó volt róla, a beruházás értékét jelentősen növelheti, ha a napelem működésének legoptimálisabb verzióját választja, és a napelemek még hosszan garanciálisak a ház eladásakor. Külön értéket képviselhet, ha a napelemek nem, vagy nem csak a tetőn helyezkednek el. Kevesen tudják, de egy napelem szinte bárhol elhelyezhető, így ha az ingatlan telekmérete megengedi akár földi tartószerkezetre is telepíthető. Legújabb „divat” alapján a napelemek szerelhetők homlokzatra, vagy épp a teraszra vagy kocsibeállóra is, ami nem csak praktikus, de nagyon látványos megoldás is, így a házról alkotott első benyomás is nagyon kedvező lesz.

A napelem tehát nem csak energetikai, de látványos beruházása lehet egy ingatlannak. Ha ingatlanpiaci szemszögből nézzük, az egyik legjobban megtérülő felújítás vagy lakásfejlesztési típus!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
2024.03.26. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!