Konyhafelújítás okosan – tippek és jótanácsok

A konyha felújítás izgalmas feladat, sok évre meghatározza az otthonunk egyik legfontosabb részét. Akkor használjuk örömmel, ha megfelel az igényeinknek és a szokásainknak, minden kéznél van akkor és ott, amikor és ahol szükségünk van rá.


Konyha felújítási tippek

Több okból adhatjuk a fejünket konyhafelújításra: túl kicsi, elavult, sötét vagy egyszerűen csak meguntunk az aktuális állapotot. Mindegy, hogy mi a kiváltó ok, van pár szempont, amit érdemes megvizsgálni a felújítás megkezdése előtt. Összeszedtük a szerintünk leghasznosabbakat, amikkel nem csak a későbbi bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat, hanem pénzt is spórolhatunk.

Gondoljuk végig mindennapi szokásainkat

A konyha háromszög elvét szem előtt tartva (ami a hűtőszekrény-sütő-mosogató hármasát jelenti) az egyéb bútorok elhelyezkedését a saját szokásaink alapján tervezzük meg. Sokszor sütünk-főzünk egyszerre több mindent vagy nagyobb adagokat? Minél több munkapultra lesz szükségünk. Kicsi gyerekeink vannak? Hasznos lehet a nyitott, amerikai konyhás elrendezés, így az sincs kizárva a családi életből, aki éppen a konyhában tüsténkedik. Nem szeretjük az ételek szagát a lakásan? Akkor válasszunk inkább zárt konyhát, erős, hatékony szagelszívóval.

Sok példát hozhatnánk még, de jól átgondolva a mindennapi rutinunkat, megválaszolhatjuk a saját kérdéseinket.

Használjuk a teret okosan

Írhatnánk, hogy ez főleg a kisebb konyhákra érvényes, de szerintünk nem létezik olyan, hogy valakinek túl sok konyhaszekrénye legyen. Bármennyi polc és fiók áll rendelkezésünkre, előbb-utóbb biztosan megtelnek.

Ezért azt javasoljuk, hogy a rendelkezésünkre álló teret a lehető legjobban használjuk ki. Ehhez pár tipp:

  • A plafonig szerkényezzük be a konyhát. Nem baj, ha túl magasan van, sok olyan eszköz van minden konyhában, amik évente csak párszor kellenek: az óriás méretű tepsiknek vagy a különleges konyhagépeknek nem kell mindig kéznél lenniük, irány a felső polc!

  • Ha kicsi az alapterület vagy sötét a helyiség, nyissuk össze a nappalival vagy az étkezővel. így nem csak tágasabb lesz az érzetünk, de berendezni is könnyebb lesz. Ebben a felújított budapesti lakásban például egy étkezőpult beépítésével nyertek két főnek elegendő étkező részt és jól használható plusz pultfelületet is.

Eladó lakás Budapest Corvin negyed

  • Kerüljük a nyitott polcokat és az üveges szekrényeket. Egy-egy ilyen elem belefér, de ha túl sok van, akkor nehéz lesz rendet tartani a konyhában, minél kevesebb dolog van szem előtt, annál jobb.

Panellakások felújításához ebben a cikkben találunk még inspirációt!

Tervezzünk alaposan

Ha megvan már az elképzelésünk az elrendezésről és a stílusról, akkor jöhet a méricskélés. Nagyon pontosan le kell mérni minden falat és sarkot, mert a már megvásárolt konyhabútort nehézkes visszacserélni, ha mégsem fér be. Arra is figyeljünk, hogy sajnos a régebbi épületeknél gyakran előfordul, hogy nem zárnak derékszöget a falak, ezt is ellenőrizzük.

A tervezés másik sarkallatos pontja még az egyes csatlakozók helyének meghatározása. Az, hogy hol van a víz, a gáz és az elektromos csatlakozás, ad némi keretet a tervezésnek. Persze ezeken is lehet módosítani, de ha inkább elkerülnénk a falbontást, akkor a meglévő vezetékekhez és konnektorokhoz igazodjunk.

Ne feledkezzünk meg a világításról sem. Még akkor is nagyon fontos, ha egy nagy ablakos, világos konyhánk van. Sokszor főz az ember este, amikor már sötét van vagy a téli, sötét napokon, amikor egész nap szürkeség van. Ilyenkor jön nagyon jól a körültekintően megtervezett világítás. Ne csak a csillárban gondolkodjunk, az új konyhabútorok legnagyobb részébe már kérhető beépített világítás: a fali szekrények aljába rejtett LED sor vagy izzók szuperül megvilágítják a munkafelületeket.

Ha nem vagyunk magabiztosak a saját méréseinkkel kapcsolatban, érdemes a konyhabútort gyártó cég szakemberét felkérni, hogy ő mérjen le mindent. Az IKEA is vállal konyhatervezést, aminek keretében helyben felmérnek minden szükséges paramétert.


Hozzászólások