Ingatlanközvetítő - kell vagy sem?

Ha valaki gyorsan és jó áron szeretné eladni ingatlanát – már pedig ki ne szeretné? – akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy megéri-e ingatlanost megbízni a feladattal. Az ingatlanosok és az ingatlanirodák között nem mindig könnyű választani, de ha körültekintőek vagyunk, akkor nagyon nagy segítség lehet. Nézzük tehát meg, hogy milyen előnyünk származhat abból, ha profira bízzuk a feladatot.


Korábbi cikkeinkben már összefoglaltuk, hogy mire érdeme figyelni az ingatlanhirdetések megírása kapcsán és hogy hogyan készíthetjük fel eladásra szánt ingatlanunk.

Érdemes ingatlanközvetítőt fogadni, hiszen az ingatlanközvetítő segíthet az ingatlan reális árának meghatározásában, így könnyebbé téve az eladást, valamint jobban ismeri a hirdető oldalakat és kapcsolatban áll potenciális vevőkkel is. 

Ingatlanos

Akkor is előnyős lehet ingatlanost felkérni az értékesítésre, ha mi magunk nem vagyunk benne biztosak, hogy például a fent leírt pontokat megfelelően szem előtt tartva tudjuk az ingatlant meghirdetni. Egy jó ingatlanszakértő könnyedén meg tudja mondani, hogy adott ház vagy lakás esetében mi az, ami érdemes kiemelni a hirdetésben.

Az sem utolsó szempont, hogy a nagyobb irodák képviselői rendszeresen megjelennek börzéken és ingatlanvásárokon, így naprakész információval rendelkeznek az aktuális piaci helyzetről.

Akkor is javunkra válhat, hogy ingatlanközvetítőt bízunk meg, ha nem szeretnénk a lakás bemutatásával bajlódni. Egy szakember megszűri, hogy kik a valódi érdeklődők, kire érdemes időt szánni és megmutatni az ingatlant. Nekünk így nem kell akár munkaidőben, napközben ezzel foglalkoznunk, egy megbízható ingatlanos akár nélkülünk is bemutathatja a hirdetett ingatlant. Itt azonban fontos tisztázni, hogy mikor dolgozik az ingatlanos, vannak olyan, akik például hétvégén nem vállalnak bemutatást, jócskán leszűkítve ezzel a lehetőségeket.

Sokkal rutinosabb a tárgyalásban is, jó esetben egy magánember egész életében csak pár alkalommal ad el vagy vesz ingatlant, míg nekik ez a szakmájuk. Fel tudják mérni, hogy az érdeklődő valóban potenciális vevő, érdemes rá időt szánni vagy sem.

Az ingatlanközvetítő kiválasztásánál azonban járjunk el körültekintően. Keressünk olyan szakembert, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik és ezt bizonyítani is tudja. Ha lehet, érdeklődjünk ismerőseinktől, hogy tudnak-e ajánlani valakit. Ha már van kiszemelt szakember, akkor szánjunk rá némi időt, hogy utánanézünk. Keressünk rá a weboldalára, nézzük meg, hogy milyen típusú ingatlanokat hirdet.

Nem feltétlenül baj, ha nem országos hálózattal rendelkező nagy iroda alkalmazottja, nekik általában alacsonyabb a jutalékuk. Ami fontos viszont, hogy olyan személyt válasszunk, aki szimpatikus, könnyen meg tudjuk beszélni vele az elképzeléseinket, így gördülékeny lesz a kommunikáció.

A megbízási szerződést olvassuk el figyelmesen, és ha lehet, ne kössünk kizárólagos megbízási szerződést, vagy csak nagyon rövid időre. Részletesen beszéljük át a jutalék mértékét és kérdezzünk rá arra is, hogy az Áfa még pluszban számítandó a jutalék összegéhez vagy már magában foglalja.

Hozzászólások