Hova tervezze ablakait, ha világos lakást szeretne?

A mai építészeti tendenciák minél nagyobb ablakokkal terveznek. Nem véletlenül. A jól elhelyezett, nagyméretű ablakokon keresztül természetes fény árad a lakásba, a téli időszakban pedig jól jön a passzív napenergia, ami az ablakon keresztül hőenergiaként fűti a lakást.


A megfelelően kiválasztott és elhelyezett műanyag ablakoknak és teraszajtóknak fontos szerepe van a természetes világításban, a szellőztetésben, a napenergia passzív hasznosításában és pszichésen is pozitívan hathatnak a belső térben tartózkodó emberekre. Lássuk először a tájolás szerepét!

Virágos ablak

Kép forrása: Unsplash

Tájolás

Ahhoz, hogy az ablakaink minél több természetes fényt engedjenek a belső terekbe és hogy ezzel összefüggésben az épület is energetikailag kiegyensúlyozottan működjön, fontos a megfelelő tájolás. A napenergia aktív felhasználása (napelem, hőerőmű stb.) a technológiai fejlődésnek köszönhetően csak az utóbbi évtizedekben terjedt el, a napenergia becsapdázásának trükkjét azonban évezredek óta ismerik az építészek. Az üvegházhatás jelenség alkalmazása a passzívházak esetében is mérvadó. Ahhoz, hogy a napsütésből származó hőenergiát a legoptimálisabban tudjuk felhasználni, megfelelő tájolásra van szükség.

Az ideális telek esetében az utcafront északra helyezkedik el, így a déli oldalra kerül a kert. A nagy üvegfelületeket ezen a déli oldalon érdemes helyezni, így az intimebb, bensőségesebb élettér lesz egyben a fényesebb, világosabb is. A nappalit déli-délnyugati irányban tájolhatjuk és a kert felé nyitjuk, az étkező mehet nyugatra, délnyugatra, a szobákat és a konyhát pedig igyekezzünk keleti oldalra helyezni. A kamra ideális pozíciója a minél hűvösebb oldal, lehetőleg az északi.

Ez több szempontból is fontos: a nap nyáron magasabban áll, vagyis nem éri olyan sok sugárzás ezeket a déli ablakokat, így nem szükséges árnyékolni. Azonban a keleti vagy nyugati tájolásnál a nyári reggeleken vagy a délutáni napsütésben hamar túlmelegedhetnek a belső helyiségek, vagyis megfelelő árnyékolás technikát kell alkalmaznunk. Általában úgy szoktak számolni ezzel, hogy a déli irányban elhelyezett ablakokhoz képest a keleti és nyugati ablakok 60 % -át, míg az északi ablakok 40 %-át fogadják a hasznos szoláris besugárzásnak. A passzivházaknál a déli iránytól max. 10° -os lehet az eltérés. Ehhez figyelembe kell venni a helyi napállásokat és a helyi adottságokat (például egy másik épület vagy egy fa árnyékolását.)

Természetesen előfordulhat, hogy a telek tájolása vagy a már meglévő épület tájolása nem teszi lehetővé a fent vázolt, ideális ablakelhelyezést. Ilyenkor próbálvonjunk be szakembert a megfelelő tervezéshez és a helyiségek kialakításához.

Fal és üveg aránya

Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírja, hogy legalább 1:8-hoz  legyen a bevilágító felület  (vagyis az ablak, teraszajtó stb.) aránya a szoba alapterületéhez képest azokban a helyiségekben, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Ez négyzetméterre lefordítva azt jelenti, hogy ha van egy 20 négyzetméteres nappalink, akkor legalább 2,5 m2-nyi ablakra van szükségünk. Ha megtehetjük, ennél azért érdemes nagyobb bevilágító felületben gondolkozni.

Amikor meghatározzuk a megvilágítandó alapterületet, a szoba terüle­téhez hozzá kell számítani az építmény vagy épületrész árnyékvető szerkezeteit is. A helyiség ablakai­nak tényleges üvegfelületét és a he­lyiség padozatának tényleges területét szoktuk számításba venni a közvetlenül és közvetetten megvilá­gított felület össz méretének megha­tározásakor. A szabályok ezt az aránypárt a természetes fénnyel közvetlenül megvilágított felületre értelmezik. A közvetett természetes megvilá­gítás a közvetlen természetes meg­világítású egyéb helyiségen, helyiségrészen keresztüli megvilágítás biztosítását jelenti.

Ma már rendkívül fejlett technológiával működtethető tolóajtókat, teraszajtókat tudunk beépíteni, így érdemes a kertkapcsolatban rejlő lehetőségeket minél jobban kiaknázni a déli, délnyugati tájolású nappali esetében. Sőt, teraszajtót építhetünk az étkezőbe, a konyhába és akár a hálószobába is. Arra figyeljünk azonban, hogy ezeken a hatalmas üvegfelületeken keresztül a nyári hónapokban rendkívül felmelegedhet a belső tér.

Miért fontos a megfelelő árnyékolás?

A fejlett üvegezési technológiákkal ugyan csökkenthetjük a beáramló hő mennyiségét, azonban ennek van néhány hátulütője. Először is kevésbé hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók (egy hővédő üveg maximum 30-50 %-kal képes csökkenteni a napenergiából származó hőenergiát). A másik probléma pedig az, hogy egy üvegszerkezetet nem lehet bekapcsolni, kikapcsolni, szabályozni. Így nyáron nem fogja vissza eléggé a beáramló hőenergiát, télen viszont (amikor szükségünk lenne az üvegházhatás révén becsapdázott hőre), nem jut be elég meleg a lakásba.

Mindenképp gondoskodnunk kell tehát a megfelelő árnyékolástechnikáról is. Lehet választani kültéri és beltéri árnyékolók közül, ebben az esetben mindenképp a kültéri árnyékolót javasoljuk. Ezzel a megoldással nem csak a fényt, de a napenergiából származó hőenergiát is az épületen kívül tudjuk tartani. Vagyis ha nem akarjuk, hogy túlmelegedjen a lakás a nyári hónapokban, mindenképp kültéri árnyékolóban gondolkodjunk.

Hogyan helyezzük el a tetőtéri ablakokat?

De mi a helyzet a tetőszerkezetekkel? Hogyan oldjuk meg egy tetőtéri lakás tájolását? A legjobb, ha több oldalra tájolható a tetőtérbe épített lakás. Természetesen ebben az esetben előnyösebb, ha olyan házban élünk, amelyik szabadon áll, a zártsorú beépítés esetében kisebb a mozgásterünk. Ha két ellentétes oldalra van tájolva a tetőtéri lakás, akkor a fény és a levegő szabadabb áramlása egészségesebb lakóhelyet biztosít nekünk.

A zártsorú beépítés esetében egy másik tényezővel is számolni kell, amikor a tetőtéri lakás ablakait tervezzük. Mivel az egymás mellett elhelyezkedő épületek ereszmagassága eltérhet, ez kihat a tetőfelület árnyékoltságára is. Minél magasabban van a tetőtér a környezetéhez képest, annál jobb lesz a fényviszony.

Természetesen még rengeteg szempontot figyelembe kell venni a tervezés során ahhoz, hogy a megfelelő méretű ablakok a megfelelő helyre kerüljenek. Mindenképp javasoljuk, hogy a tervezés (sőt, a telekvásárlás) során vonjon be szakembert ahhoz, hogy a lakása fényes, energiahatékony és komfortos legyen.

Hozzászólások