2023.06.03. #építkezés #lakberendezés

Hova tervezd ablakokat, ha világos lakást szeretnél?

Hova tervezd ablakokat, ha világos lakást szeretnél?

A mai építészeti tendenciák minél nagyobb ablakokkal terveznek. Nem véletlenül. A jól elhelyezett, nagyméretű ablakokon keresztül természetes fény árad a lakásba, a téli időszakban pedig jól jön a passzív napenergia, ami az ablakon keresztül hőenergiaként fűti a lakást.


A megfelelően kiválasztott és elhelyezett műanyag ablakoknak és teraszajtóknak fontos szerepük van a természetes világításban, a szellőztetésben, a napenergia passzív hasznosításában és pszichésen is pozitívan hathatnak a belső térben tartózkodó emberekre. Lássuk először a tájolás szerepét!

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-budaliget-87428095-t6.webp Ebbe a budaligeti elegáns családi házba óriási ablakok lettek beépítve. Kattints további képekért a fotóra!

Tájolás

Ahhoz, hogy az ablakaid minél több természetes fényt engedjenek a belső terekbe és hogy ezzel összefüggésben az épület is energetikailag kiegyensúlyozottan működjön, fontos a megfelelő tájolás. A napenergia aktív felhasználása (napelem, hőerőmű stb.) a technológiai fejlődésnek köszönhetően az utóbbi évtizedekben elterjedt, a napenergia becsapdázásának trükkjét azonban már évezredek óta ismerik az építészek. Az üvegházhatás jelenség alkalmazása a passzívházak esetében is mérvadó. Ahhoz, hogy a napsütésből származó hőenergiát a legoptimálisabban tudd felhasználni, megfelelő tájolásra van szükség.

elado-csaladi-haz-veresegyhaz-91097873-t6.webp Veresegyházon található ez az egyedi tervezésű családi ház, ahol az ablakokat is jól átgondolt tervezés után kivitelezték.

Az ideális telek esetében az utcafront északra helyezkedik el, így a déli oldalra kerül a kert. A nagy üvegfelületeket ezen a déli oldalon érdemes helyezni, így az intimebb, bensőségesebb élettér lesz egyben a fényesebb, világosabb is. A nappalit déli-délnyugati irányban tájolhatod és a kert felé nyisd, az étkező mehet nyugatra, délnyugatra, a szobákat és a konyhát pedig igyekezz keleti oldalra helyezni. A kamra ideális pozíciója a minél hűvösebb oldal, lehetőleg az északi.

Ez több szempontból is fontos: a nap nyáron magasabban áll, vagyis nem éri olyan sok sugárzás ezeket a déli ablakokat, így nem szükséges árnyékolni. Azonban a keleti vagy nyugati tájolásnál a nyári reggeleken vagy a délutáni napsütésben hamar túlmelegedhetnek a belső helyiségek, vagyis megfelelő árnyékolás technikát kell alkalmaznunk. Általában úgy szoktak számolni ezzel, hogy a déli irányban elhelyezett ablakokhoz képest a keleti és nyugati ablakok 60 százalékát, míg az északi ablakok 40 százalékát fogadják a hasznos szoláris besugárzásnak. A passzivházaknál a déli iránytól maximum 10 fokos lehet az eltérés. Ehhez vedd figyelembe a helyi napállásokat és a helyi adottságokat (például egy másik épület vagy egy fa árnyékolását)!

elado-csaladi-haz-szentendre-pismany-87312459-t6.webp Szinte passzívház technológiával készítették el a tulajdonosok ezt a Pismányban található gyönyörű házat. További fotókért kattints a képre, vagy ide!

Természetesen előfordulhat, hogy a telek tájolása vagy a már meglévő épület tájolása nem teszi lehetővé a fent vázolt, ideális ablakelhelyezést. Ilyenkor vonjunk be szakembert a megfelelő tervezéshez és a helyiségek kialakításához.

Fal és üveg aránya

Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) előírja, hogy legalább 1:8-hoz  legyen a bevilágító felület  (vagyis az ablak, teraszajtó stb.) aránya a szoba alapterületéhez képest azokban a helyiségekben, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Ez négyzetméterre lefordítva azt jelenti, hogy ha van egy 20 négyzetméteres nappalid, akkor legalább 2,5 négyzetméternyi ablakra van szükség. Ha megteheted, ennél azért érdemes nagyobb bevilágító felületben gondolkozni.

Amikor meghatározod a megvilágítandó alapterületet, a szoba terüle­téhez hozzá kell számítani az építmény vagy épületrész árnyékvető szerkezeteit is. A helyiség ablakai­nak tényleges üvegfelületét és a he­lyiség padozatának tényleges területét szoktuk számításba venni a közvetlenül és közvetetten megvilá­gított felület összméretének megha­tározásakor. A szabályok ezt az aránypárt a természetes fénnyel közvetlenül megvilágított felületre értelmezik. A közvetett természetes megvilá­gítás a közvetlen természetes meg­világítású egyéb helyiségen, helyiségrészen keresztüli megvilágítás biztosítását jelenti.

elado-csaladi-haz-telki-87279250-t6.webp Ebben a Telkiben található luxusházban nem fukarkodtak az ablakokkal.

Ma már rendkívül fejlett technológiával működtethető tolóajtókat, teraszajtókat tudsz beépíteni, így érdemes a kertkapcsolatban rejlő lehetőségeket minél jobban kiaknázni a déli, délnyugati tájolású nappali esetében. Sőt, teraszajtót építhetsz az étkezőbe, a konyhába és akár a hálószobába is. Arra figyelj azonban, hogy ezeken a hatalmas üvegfelületeken keresztül a nyári hónapokban rendkívül felmelegedhet a belső tér!

Miért fontos a megfelelő árnyékolás?

A fejlett üvegezési technológiákkal ugyan csökkentheted a beáramló hő mennyiségét, azonban ennek van néhány hátulütője. Először is kevésbé hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók (egy hővédő üveg maximum 30-50 százalékkal képes csökkenteni a napenergiából származó hőenergiát). A másik probléma pedig az, hogy egy üvegszerkezetet nem lehet bekapcsolni, kikapcsolni, szabályozni. Így nyáron nem fogja vissza eléggé a beáramló hőenergiát, télen viszont (amikor szükség lenne az üvegházhatás révén becsapdázott hőre), nem jut be elég meleg a lakásba.

Mindenképp gondoskodj tehát a megfelelő árnyékolástechnikáról is. Lehet választani kültéri és beltéri árnyékolók közül, ebben az esetben mindenképp a kültéri árnyékolót javasoljuk. Ezzel a megoldással nem csak a fényt, de a napenergiából származó hőenergiát is az épületen kívül tudod tartani. Vagyis ha nem akarod, hogy túlmelegedjen a lakás a nyári hónapokban, mindenképp kültéri árnyékolóban gondolkodj.

Hogyan helyezzük el a tetőtéri ablakokat?

De mi a helyzet a tetőszerkezetekkel? Hogyan oldod meg egy tetőtéri lakás tájolását? A legjobb, ha több oldalra tájolható a tetőtérbe épített lakás. Természetesen ebben az esetben előnyösebb, ha olyan házban élsz eleve, amelyik szabadon áll, a zártsorú beépítés esetében kisebb a mozgástér. Ha két ellentétes oldalra van tájolva a tetőtéri lakás, akkor a fény és a levegő szabadabb áramlása egészségesebb lakóhelyet biztosít számodra.

elado-csaladi-haz-budapest-iii-kerulet-91388756-t6.webp Budapesten, a III. kerületben található ez a családi ház. Remek példa hogy a jól elhelyezett tetőtéri ablakok mennyi világosságot engednek be.

A zártsorú beépítés esetében egy másik tényezővel is számolnod kell, amikor a tetőtéri lakás ablakait tervezed. Mivel az egymás mellett elhelyezkedő épületek ereszmagassága eltérhet, ez kihat a tetőfelület árnyékoltságára is. Minél magasabban van a tetőtér a környezetéhez képest, annál jobb lesz a fényviszony.

Természetesen még rengeteg szempontot figyelembe kell venni a tervezés során ahhoz, hogy a megfelelő méretű ablakok a megfelelő helyre kerüljenek. Mindenképp javasoljuk, hogy a tervezés (sőt, a telekvásárlás) során vonj be szakembert ahhoz, hogy az otthonod fényes, energiahatékony és komfortos legyen!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
2024.04.01. #ingatlaneladás #lakberendezés
Nem biztos, hogy hallucinálsz - megmozgatnak a geometriai minták a lakberendezésben
Hogyan válik egy ingatlan bohókássá, vagy elegánssá, esetleg olyanná, ami már szinte pszichedelikus hatást eredményez? Számos lakberendezési stílus geometriai formákkal teszi izgalmasabbá vagy éppen a letisztulttá az enteriőrt. A geometria óriási hatással van az építészetre, a belsőépítészetre és a lakberendezésre is. Nem hiszed? Itt a bizonyíték.
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
2024.04.01. #építkezés #építőanyag
Stresszmentes építkezés: utópia vagy valóság?
Aki azt hiszi, hogy lelkileg felkészült egy építkezésre, az még nem építkezett soha. Borítékolni lehet a csúszásokat mind a határidő, mind a költségek tekintetében. Az építkezés különböző szakaszai újabb és újabb, olyan eldöntendő kérdéseket hoznak magukkal, amik nagyban befolyásolják a benne élők komfortérzetét. Növeli a nyomást, hogy a jelenlegi döntéseink következményével több évtizeden keresztül együtt kell élnünk.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
2024.03.23. #luxusingatlan #lakberendezés
Időutazás otthon: a vintage stílus újra értelmezése
Akit egyszer elkapott a vintage stílus varázsa, azt nem ereszti. A vintage hangulat már jó pár éve hódít, és nagy valószínűséggel még egy darabig népszerű is marad, hiszen sokan szeretik a romantikus otthonokat. A régiesség bája, a virágminta, a felújított, kicsit ütött-kopott bútorok olyan hangulatot árasztanak, amiben könnyű jól érezni magunkat. Ezekben az otthonokban a múlt iránti tisztelet, a kényelem és a lakberendezés iránti szeretet egyszerre fedezhető fel.
Ne nyúlj a hőszigeteléshez, mielőtt elolvasnád ezt a cikket!
2024.03.05. #építkezés #építőanyag
Ne nyúlj a hőszigeteléshez, mielőtt elolvasnád ezt a cikket!
Régóta tervezed, hogy javítasz az otthonod hőszigetelésén? Nem csoda, hiszen az emelkedő energiaárak, így a növekvő rezsiköltség egyre sürgetőbbé teszi az elavult otthonok korszerűsítését. Legyen az akár egy nyílászáró csere, fűtésrendszer optimalizálás vagy a homlokzati hőszigetelés modernizálása. Mielőtt azonban bármit lebontanál, olvasd el a cikkünkben a Mapei hőszigeteléssel kapcsolatos tanácsait, mert milliókat érhetnek neked.
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
2024.02.27. #ingatlanvásárlás #építkezés
Előbb a hivatalt kérdezd, ha otthont akarsz csinálni a garázsodból!
Az egyre nehezebb lakhatási körülmények egyre kreatívabb kényszermegoldásokat szülnek, mint például a lakássá alakítható garázs. Hogy erre Magyarországon van-e mód, arra a cikkben kerestük a választ.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Állnak az eladatlan lakások, ők meg úgy építenek, mintha nem lenne holnap: de nem is otthon lesz belőlük
2024.02.24. #ingatlaneladás #építkezés
Állnak az eladatlan lakások, ők meg úgy építenek, mintha nem lenne holnap: de nem is otthon lesz belőlük
A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. Mit jelent ez? Kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát pedig eleve eladásra szánták.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.