Hogyan válaszd ki a legjobb kanapét?

A megfelelő ülőgarnitúra kiválasztása a beköltözés vagy felújítás egyik sarkalatos kérdése, hisz oly sok minden múlik e bútordarabon. Méreteivel befolyásolja a nappali többi terét, a közlekedési folyosókat. Az egyik legnagyobb bútorként színével hatással van a nappali és a környező szobák által árasztott hangulatra. Mi, magyarok jellemzően egyébként is sok időt töltünk e helyiségben, ha pedig tévézünk, vagy szociális életet élünk, akkor igazán fontos, hogy min ülve tesszük ezt. A megfelelő választás sokak szerint művészet - ehhez szedtünk össze néhány hasznos tippet.


Kanapé választás

Formai lehetőségek

A különböző ülőgarnitúrák alakja az egyik legmeghatározóbb tényező, amelyet figyelembe kell venned. Kezdd azzal, hogy leméred a nappali helyiség falainak hosszát! Ez máris segíteni fog abban, hogy a teret hogyan rendezd be. Az ajtók, ablakok, esetleg az amerikai konyha mind erős hatással lesznek arra, hogy hova helyezheted el az ülőalkalmatosságokat.

Hazánkban alapvetően két divatos forma terjedt el, az L-alakú kanapék, és a két férőhelyes és egyes ülőhelyek kombinációi. A számodra megfelelő forma kiválasztásához tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

- Szükséges-e a térelválasztás a nappaliban? Ha igen, milyen magasan? Elég-e hozzá egy kanapé (ilyenkor az L-alak lesz a nyerő), vagy egy polc is szükséges?
- Tervezel-e aludni az ülőgarnitúrán? Ha igen, akkor a klasszikus, két férőhelyes kanapén helyett érdemes kihajtható vagy L-alakú megoldásban gondolkodni, ezeknél ugyanis nagyobb tér áll majd a rendelkezésedre.
- Néznél-e tévét, illetve gyakran fogadsz-e vendégeket? Ez utóbbi esetben jól jöhet, ha egymással szemben tudtok helyet foglalni.

Anyag és szín

Egy ülőgarnitúra akkor lesz igazán kényelmes, ha a designon túl az anyagválasztásra is kellő figyelmet fordítasz. Ha izzadósabb vagy, kerüld a bőrt - helyette válassz inkább textil anyagú bútort.

Szín tekintetében semleges, világosabb színeket könnyebben igazíthatsz a lakás többi részéhez. Ezen nagyot dobnak az ügyesen választott szőnyegek, amelyek kedveznek a lábnak, sőt hangsúlyozzák a nappali szociális funkcióját.

A fotó forrása: Saaras / Shutterstock.com

 

Hozzászólások