Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan kitisztítani a mosógépet?

A mosógép igazi társ, hiszen rengeteg terhet vesz le a családról azzal, hogy elvégzi a ruhák tisztítását. Ez azonban nem könnyű feladat, ezáltal az eszköz is szennyeződik, azaz időnként fontossá válik a mosógép kitisztítása. Erre több okos trükköt is alkalmazhatunk!


Mosógép tisztítása

A mosógép csak akkor képes a ruhákat tisztára varázsolni, ha a gép is tiszta belülről. Ez egy új eszköz esetében nem kérdés, bizonyos idő elteltével, illetve a mosási szám emelkedésével azonban elengedhetetlenné válik az otthoni tisztítás. Ha a mosógép piszkos, vagy kellemetlen szagot áraszt, elköszönhetünk a tiszta ruháktól. De van megoldás!

Tegyük tisztába a gép belsejét

A mosógép belsejének tisztításával érdemes kezdeni. Ez a folyamat könnyebb, ha elöltöltős mosógép van az otthonunkban, hiszen egyszerűbb hozzáférni. Erre léteznek speciális tisztítószerek, de kiválóan megoldja a feladatot az ecet, a sütőpor, a szódabikarbóna és a víz megfelelő kombinációja is. Ilyenkor egy üres programot kell elindítani, a mosószer helyére tett tisztítószer pedig elvégzi az eszköz kipucolását. Ha végzett, érdemes kitörölni a belsejét egy nedves törlőkendővel, hogy minden előkerült szennyeződést eltávolítsunk.

Fontos a mosógép külső részének takarítása, hiszen innen kerül a kosz egy része a működési mechanizmusba. Szerencsénk van, ha egy modern, keskeny mosógép áll a fürdőszobában, hiszen kisebb felülettel kell elbánni. Fontos, hogy a takarítás során ne legyen áram alatt az eszköz, így előzhetünk meg minden problémát. A takarításhoz a szivacs és a gumikesztyű mellett ecetes vízre lesz szükség, ezt fele-fele arányban ajánlott kikeverni. Ezzel kell jól áttörölni a mosógépet, minden egyes négyzetcentiméteren, így megelőzhető a penész és a rozsda elburjánzása. Ha kész vagyunk, a mosógép ajtajával külön is foglalkozzunk, mert az általában üvegből készül. Amikor ez megvan, kezeljük a tömítéseket, ügyelve arra, hogy ne okozzunk kárt a gumifelületben. Az ecet itt is kiváló választás: elbánik a szennyezőséggel, de a felületben nem tesz kárt.

Fordítsunk külön figyelmet a fiókokra

Problémás helynek számítanak a fiókok, ezekben a szokásosnál is nagyobb eséllyel telepedhet meg a szennyeződés. Mindig nézzük meg használat előtt, milyen helyre öntjük a tisztítószert, mert ha már a kiindulási pont is csupa mocsok, ne várjunk kellemes illatú, üde, tiszta ruhákat végeredménynek. Ezért kell a fiókokat kivenni a gépből, erre a kialakításnak köszönhetően van is mód. Ezt követően be kell azokat áztatni, hogy a többhónapos, szélsőséges esetben többéves lerakódásoktól valóban meg lehessen szabadulni. Ehhez elegendő a mosószeres és meleg víz, de a természetes tisztítószerek ugyancsak alkalmazhatóak a feladatra. Mielőtt visszatesszük a szép, tiszta fiókokat, azok helyét is érdemes kitörölni, a lehetőséghez, a hozzáférhetőséghez képest a lehető legjobban kitakarítani.

Ezt követően nincs más feladat, mint egy tisztító mosást indítani, majd azt követően élvezni a teljesen megújult, tiszta mosógépünk előnyeit. Szeretnéd elkerülni, hogy újra kialakuljon a probléma? Havonta egyszer ismételd meg a tisztító mosást, ezzel folyamatosan csökkented a belső szennyeződések mértékét, valamint használj minőségi mosószert a napi feladatokhoz.

 

 

Hozzászólások