Futurisztikus házak – A jövő építészeti megoldásai

A technológiák folyamatosan fejlődnek, a népesség növekszik, a mérnököknek egyre több kihívással kell szembenézniük a lakóházak kivitelezése terén is. A jövő épületeiben a környezetbarát technológiák mellett komplex megoldásokat kell találni, hogy minél élhetőbb legyen a környezetünk.


Az egyik legfontosabb az energiahatékony szigetelés, minél kevesebb energia vesszen el a házak falain és megfelelő hőszigetelést biztosítson. Az előrelátó építkező rengeteget spórolhat a jövőben. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen szempontokat lehet figyelembe venni egy környezettudatos családi ház építésénél.

A mai fejlesztők rendkívül sokat dolgoznak azon, hogy az otthonainkban a mindennapjainkat egy élhetőbb környezetben töltsük. Létrehoztak olyan megoldásokat, amelyek külső emberi beavatkozás nélkül hatják végre a feladatukat. Ilyenek például a mozgásérzékelős ajtók, a programozható árnyékoló berendezés és az intelligens klímák is. Az okos technológiák közé tartozik a megújuló energiák hasznosítása, amivel ráadásul egyre több lehetőségünk van otthon is spórolni az árammal, és ezáltal óvni a környezetünket. A legnépszerűbb felhasználási módja a nap energiájának a napelemek telepítése. A napelemeket is folyamatosan fejlesztik, hogy minél hatékonyabban hasznosítsák a nap sugarait.

Ebben a szentendrei családi házban, aminek a kinézete is már elképesztő és futurisztikus, nagy hangsúly fektettek a modern, energiahatékony szigetelésre. Az épület energiájának biztosításáról a tetőn lévő 42 db napelem gondoskodik. A ház melegét pedig padló és mennyezetfűtéssel oldották meg.

Eladó szentendrei családi ház

Nagyon szimpatikus, amikor a modern technikát a természetes anyagokkal kombinálják. Ez jellemzi ezt a Budapest III. kerületében található családi házat. A házban a természetes anyagok dominálnak a mészkő és faburkolatok. Az árnyékoló berendezést úgy alakították ki, hogy a téli napfényt teljesen beengedik a lakásba, a nyárit csak mérsékelten.

Eladó családi ház Budapest III. kerület

A Balaton mellett található ez a gyönyörű, modern kialakítású ingatlan, amelyet 2019-ben építettek és a legkorszerűbb technológiákkal felszerelt. A fűtési rendszerét tekintve geotermikus. A kertben fűthető medence található.

Eladó siófok ezüstparti családi ház


Végeredményben a lakóházak automatizásának folyamata már évekkel ezelőtt elkezdődött és folyamatosan fejlődik. Egy okos otthon kiépítése nem kis beruházás, nem biztos, hogy hamar megtérül, de az otthont gazdaságosabbá teszi, tehát mindenképp megéri.  A légkondicionálás, a fűtés, a szellőzés automatizálása nem csak a ház kényelmét növeli, hanem jelentősen csökkenti annak rezsijét is.

Hozzászólások