2021.09.06. #felújítás

Épületfelújítások – legalább ne rontsunk rajta….

Épületfelújítások – legalább ne rontsunk rajta….

Épületeink felújítása, korszerűsítése során amennyiben nem járunk el körültekintően a műszaki tartalom meghatározása, a beépítésre kerülő építési termékek kiválasztása és kivitelezése során előfordulhat, hogy a végeredmény tekintetében rosszabb eredményt kapunk. Nem mindegy mit kapunk a pénzünkért és mennyire fogja biztosítani számunkra az elvárt komfort szintet és biztonságot.


Tetőszigetelés, épületfelújítás

Tűzvédelmi, akusztikai, hő- és páravédelmi, lég- és szálzárási problémák igen gyakran előfordulnak a felújításokkal összefüggésben, amelyek igencsak megkeserítők tudnak lenni nem csak az anyagi veszteségek okán, hanem mert a legtöbb hiba nem azonnal jelentkezik és utólag igen nehezen javíthatók. A leggyengébb láncszemek e tekintetben a csomóponti kialakítások szoktak bizonyulni.

Elsődlegesen azt kell szem előtt tartani, hogy a védelmi síkoknak (pára védelem, hővédelem, tűzvédelem, akusztikai védelem stb.) felületfolytonosnak kell lenniük, kritikus helyek az eltérő kialakítású, anyagú szerkezetek csatlakozásai, a szerkezeteken történő nyílások, átvezetések kialakításai, rátett, ráfüggesztett terhek letalpalásai, fogadó- és tartószerkezeteinek kapcsolatai.

Akkor megfelelő a kialakítás, ha a védelmi síkok felületfolytonosak és egyenértékűek. Amikor tervezünk vagy kivitelezünk, végig kell gondolni, hogy a szerkezeti kapcsolatok ne gyengítsék ezeket a védelmi síkokat.

Hő- és páravédelmi szempontból a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a meglévő épületek adottságai nem mindig teszik lehetővé az egyenértékű, felületfolytonos szerkezeti hőszigetelés kialakítását. Ha a csomópontok, nem egyenértékűen szigeteltek akkor a szerkezetek hőhidasak lesznek, ami egyben rontja a létesítményünk energetikai besorolását, de ezen túlmenően a belső oldal felől penészesedés is felléphet.

Nem megfelelő szigetelés következményei
Kép forrása: furdancs blog

A leggyakrabban erkélylemezek, lábazatok, beton koszorúk, mellvéd falak merevítő beton oszlopai mentén beszélhetünk erről a problémáról, még új épületek eseténben is, ahol csak tervezési és megfelelő anyagválasztási kérdés – pl. hőszigetelt erkély konzol alkalmazásával – hogy ezekkel a problémákkal a tulajdonos ne találkozzon.

Hőtérkép

Hőhidat képezhet minden olyan szerkezeti eleme továbbá, mely hőszigetelő rétengünkön áthalad, vagy annak síkjába esik. (konzolok, villanyóraszekrények, kötődobozok, stb.) Minél vastagabb, minél jobb hőszigetelő képességű a szigetelésünk, a gyengítések mentén annál hőhidasabb lesz.

Kritikus pontok még a fal és födém sarkok, mivel ezeken a helyeken a belső tér felőli meleg felület nagyságrendekkel kisebb mint a külső lehülő felület, ezért a belső felületi hőmérséklete alacsonyabb lesz, mint a környező felületek hőmérséklete. Arra kell ügyelni a méretezésnél, hogy harmatponti hőmérsékletet ne érje el, mert akkor fenn áll a penészesedés veszélye.

Tetőtéri szigetelés problémái

Hőhidat képezhet továbbá hosszú távon az is, ha nem megfelelő műszaki tulajdonságú szigetelést alkalmazunk, vagy a kivitelezésük, rögzítésük nem megfelelő. Ha egy szigetelés, elmozdul lecsúszik, akkor ugyancsak hőhidassá válhat a szerkezet. Hőkamerás felvételekkel igen egyszerűen ellenőrizhető, hogy hol nem sikerült az elveknek megfelelni!

Tetőszigetelés

Képek forrása: www.pim-kft.hu

Itt fontos megemlíteni a megfelelő páravédelmet is. A réteges szerkezeteknél (pl. tetőterek határoló szerkezetinél) méretezéssel szükséges ellenőrizni, hogy a szerkezeten belül ne jöhessen létre páralecsapodás valamint a védelmet biztosító síkok, pl. fóliák felületfolytonosan kerültek e kialakításra.

Akkor beszélhetünk felületfolytonosságról ha az illesztések mentén, a szerkezeti csatlakozások vonalában, valamint az áttöréseknél, átvezetéseknél is lezárásra kerülnek. A felületfolytonos lezárást biztosító ragasztó, tömítő szalagokat ugyan úgy be kell tervezni, mint magát a fóliákat, s mivel nem olcsó megoldásuk, a költségvetésből sem jó ha kimaradnak.

Rockwool hőszigetelés

Fentiek vonatkoznak a szerkezetek légtömörségére is. Könnyen belátható, hogy ha „átfúj” rajta a szél, nem fogja tudni felületfolytonosan ellátni a feladatát, ami energetikai és páratechnikai szempontból kockázatos. Ha egy korszerű falazóelemmel épülő falszerkezet nem kerül mind két oldaláról levakolásra, a homlokzati hőszigetelés elkészítése előtt, ezt a problémát automatikusan beépíti a kivitelező. A vakolathordó homlokzati hőszigetelések esetében kisebb, átszellőztetett homlokzat esetében viszont olyan nagy mértékű is lehet ez a hiba, mely adott esetben az épület kifűthetetlenségéhez is vezethet.  
Természetesen ahol a levegő akadálytalanul tud közlekedni ott a pára is. Ha egy ilyen szerkezeten kívülről párazáró szigetelést alkalmazunk, előfordulhat az az állapot is, hogy a nedvesség a szigetelés és a falszerkezet határán fog kicsapódni!

A hő- és páravédelem mellett az akusztika  és tűzvédelem területe a legérzékenyebb arra, ha a kialakítás a védelmi síkok tekintetében a csomópontok mentén nem felületfolytonos. Különösen igaz ez amikor a tűzvédelmet valamilyen burkolat, pl. gipszkarton biztosítja, mely az által képes megvédeni a mögöttes szerkezeteket ha a kialakítása az előírásoknak megfelelő.

Meglévő épületek esetében felújításoknál jellemzően nagyobb tömegű, jó akusztikai paraméterű fogadószerkezetekkel (födém, fal) találkozunk, amelyek az esetek többségében nem éghetők. Tűzvédelmi kockázatot nem hordoznak. Bár energetikai szempontból gyenge paraméterekkel bírnak, de ez legalább nagyrészben egységesen jellemző minden szerkezetre, melynek következtében, nem penészesednek, ha csak nincsenek kiemelt hőhidak, ebben közrejátszik az is, hogy bár mesterséges szellőztetéssel nem rendelkeznek, viszont nem is teljesen légtömörek.

Egy végig nem gondolt felújítással, egy nem jól megválasztott műszaki tartalommal sok féle képpen ronthatunk a meglévő állapoton, miközben az egyes szerkezeti elemek energetikai paraméterein javítunk.

A tűzvédelmi, energetikai, akusztikai, tartóssági, páratechnikai és csomóponti követelményeket egységesen kell tudni kezelni ahhoz, hogy egy évtizedekre tervezett felújítással a legkomplexebb módon biztosíthassuk az építtetők számára a belső terek komfortját. A kőzetgyapot szigetelések komplex módon képesek az igényeket kielégíteni.

Kőzetgyapot falszigetelésHa fontos az akusztika, van követelmény vagy nagy a zajszennyezés vegyük figyelembe pl., hogy a nyílászárók és azok beépítése a leggyengébb láncszem, melyet a táblás hab hőszigetelések is követnek, melyek akár 5-6 dB is ronthatnak a fogadószerkezet akusztikai paraméterein.

A hőszigetelőanyagok tűzvédelmi, páratechnikai és mechanikai tulajdonságaikban jelentősen eltérnek, igazodva az egyes beépítési szituációk elvárásaihoz. Ezen eltérő igényeket kielégíteni tudó tulajdonságok elérése miatt belátható, hogy az egyes anyagok szerkezetének is eltérőnek kell lennie, amelynek köszönhetően az eltérő termékekhez eltérő hőszigetelő képességek tartoznak. Ebből meg az következik hogy pusztán a hőszigetelő képesség alapján sem a követelmények való megfelelés, sem az nem dönthető, hogy melyik termék a „jobb”, a megfelelőbb. (És akkor még a minősítésekről és az azoknak való megfelelésről nem is beszéltünk.)

A ROCKWOOL célja, hogy a legkomplexebb megoldást tudja nyújtani az épületek felújítása során. A ROCKWOOL szigetelési megoldásai egyben nyújtanak hő-, zaj-, tűz-, egészség- és környezetvédelmet.

Nem kell kompromisszumot kötni egyetlen területen sem, ha a jelen és a holnap kihívásainak a kezeléséhez az épületeken ROCKWOOL szigeteléseket alkalmaznak.

Válasszanak bármilyen szigetelést is, a hangsúly azon van, hogy a választás szakmailag megalapozott legyen, releváns műszaki paraméterek és alkalmazási feltételek összehasonlításán alapuljon, és törekedjen a legmegfelelőbb megoldás megtalálására, úgy, hogy egy épület meglévő adottságain semmilyen módon ne rontson. Kérdés esetén szívesen segítünk, keressék bizalommal kollégáinkat.

Lestyán Mária

Építésztervező szakmérnök, szakújságíró

Szakmai kapcsolatokért felelős igazgató


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Túra a Dunántúl leglaposabb hegyei között - fedezd fel a Vértes titkait!
2024.04.26. #eladóház #felújítás
Túra a Dunántúl leglaposabb hegyei között - fedezd fel a Vértes titkait!
Az ország legnépszerűbb túraútvonalát járjuk végig úgy, ahogy a természetjárók is teszik. 1127 kilométeren és 27 szakaszon át mutatunk be tájegységeket és természetesen elsősorban a helyi ingatlanokra hívjuk fel a figyelmet. Mivel a túrázás nemcsak szórakoztató, hanem nagyon hasznos időtöltés is, megmutatjuk, hogy milyen eladó ingatlanokat találni Bodajk és Szárliget között.
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
2024.03.25. #építkezés #felújítás
Találtunk végre egy jó asztalost, de bútor helyett valami mást készítettünk vele
Örök dilemma, hogy megéri-e asztalossal készíttetni a bútort vagy válaszunk valamelyik nagy bútoráruház kínálatából. Kapóra jött, hogy a közösségi médiában is felbukkant Gyeskó Tamás és az oldala, a Végre egy jó Asztalos. Tamás először lemondott az asztalos karrierről, majd némi kerülő után visszahúzta a szíve az alkotáshoz. Saját vállalkozásba kezdett, aminek a keretén belül kiélheti a kreativitását. Interjú.
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
2024.03.15. #felújítás #barkácsolás
Kiderült, hogy a villanyszerelő egy nő! Kiket bátorít a Nők az Építőiparban Egyesület?
Téged mennyire érne áramütésként, ha kiderülne, hogy a villanyszerelő nő? Szél Felícia már megszokta, hogy az emberek első reakciója általában a döbbenet, de már régen nem foglalkoztatja, megtanulta kezelni. Számára a villanyszerelés egy küldetés, amibe alázattal, elköteleződéssel és szenvedéllyel vágott bele. Felícia arról mesélt az OTP Otthon Magazin olvasóinak, hogy milyen tapasztalatai vannak nőként egy tipikusan férfias szakmában, illetve milyen fejlődéseket tapasztal az energiahatékonyság terén.
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
2024.03.10. #felújítás #ingatlanárak
Milyen előnyökkel jár egy felújítandó ingatlan megvásárlása? - A legfontosabb szempontok
Érdemes-e egy felújítandó ingatlanba fektetni? Az ingatlanvásárlások csak kevesebb, mint felében kötnek üzletet felújításra szoruló lakásra vagy házra, ami óvatosságot jelez, noha könnyen találni olyan ingatlant ebben a kategóriában is, amivel jobban járhatna egy vevő, mintha jó állapotú ingatlant választ.
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
2024.03.02. #lakberendezés #felújítás
Szinte minden letakaríthatsz ecetes tisztítóval – kivéve ezt a 6 dolgot!
Az ecet és az ecetes termékek is természetes tisztítószerek, és nagy segítséget nyújtanak a ház körül. Ha szeretnél leszámolni a vegyszerekkel, neked is érdemes ezekkel az árucikkekkel tisztaságot varázsolni az otthonodban. De nem mindenhol.
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
2024.02.24. #felújítás #lakberendezés #tippektrükkök
Hogyan tervezzünk meg egy funkcionális és stílusos konyhát?
Egy praktikusan berendezett konyhában minden kézre esik, nem fájdul meg a hátad a görnyedéstől vagy a szemed a félhomálytól. Egy romantikus vacsora elkészítése bármikor jó ötlet és nem feltétlenül kell órákig a tűzhely mellett állnod vagy utána még hosszasan elpakolnod. Mutatjuk, hogyan tervezd meg a konyhád, hogy öröm legyen benne tüsténkedni.
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
2024.01.21. #építkezés #felújítás
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
Az elmúlt hónapok többek között a jelentős mértékű építőipari visszaesésről szóltak. Ez vajon jelentheti azt, hogy felszabadultak a korábban lefoglalt építőipari kapacitások, ezáltal könnyebb szakembert találni egy-egy megvásárolt ingatlan felújítására?