Cementlapok bűvöletében

A cementlap egy nagy tradícióval bíró burkolat, ami újra fénykorát éli. A klasszikus cementlapok a hagyományos technológia szerint, még ma is teljes mértékben kézzel készülnek. A cementlapok felhasználhatóságának szinte csak a képzeletünk szab határt. Használhatjuk a konyhában, fürdőszobában, előtérben, kültéren, beltéren egyaránt. Az országban több manufaktúrába készítenek ilyen gyönyörűségeket, ahol szeretnék visszahozni az elfeledett kézműves technológia hagyományát.


Árban nem a legolcsóbb burkolatok közé tartozik, a négyzetméterára 20-25 ezer forint körül mozog. Ha szeretnénk valami egyedit belevinni, de nincs elég pénzünk rá, kombinálhatjuk egyszínű csempével. A lényeg, hogy bátran válasszuk a merészebb szín és minta kombinációkat, a végeredmény biztos minden látogatónkat lenyűgöz.

Ez a burkolat nem mázas, mint a kerámia, hanem anyagában színezett, ezért évtizedekig kophat a lábunk alatt. Rendkívül strapabíró. A gyártás során is van néhány különbség: a kerámiát égetik, a cementlap pedig vizes közegben, a hidratációtól lesz kemény.

Ebben a III. kerületi, két és félszobás eladó lakásban is található cementlap. Az ebédlő padlóján fantasztikusan mutat ez a patchwork cementlap burkolat. A vintage berendezéssel összhangban és harmóniában áll. Ma ezek a burkolatok a vintage stílus alapjául szolgálnak.

III. kerületi eladó lakás


Budapest XII. kerületében a Szél Kálmán térhez közel található ez a kétszobás, 48 négyzetméteres lakás, ahol a konyhában használtak cementlapot. A kopott hatású konyhabútorhoz remekül illik a mintás burkolat.

budapesti lakás


A New York-palota szomszédságában, Budapest VII. kerületében található ez az
eladó lakás, ahol az illemhelyiséget díszíti a bohém mintás cementlap.

VII. kerületi lakás


A nappali éke is lehet pont, mint ebben az eladó vendégházban. A lenyűgöző ingatlan többet rejt, mint gondolná. A Káptalantóti Kemencésház és Piac keresi új, gondos tulajdonosát. Az épületben többször feltűnik ugyanaz a motívum, ami egy keretet ad a berendezésnek.

Kemencésház és Piac


Az új gyártású lapok mellett régi, bontásból származó cementlapokat is találhatunk, melyeket az új lapokkal kombinálva izgalmas felület jöhet létre. A magyar gyártó cégek között van arra is lehetőség, hogy a saját elképzelésünk szerint gyárttassunk cementlapot. Kiválaszthatjuk a színeket és a mintákat is.

Hozzászólások