5 tipp az otthonos albérletért

Attól, hogy ha rövidebb vagy hosszabb időre albérletbe költözünk, még nem kell lemondanunk az otthonosság érzéséről. Igaz, hogy nem alakíthatjuk át a bérelt házat vagy lakást teljesen a saját ízlésünk szerint, de sok apróságot megtehetünk annak érdekében, hogy kicsit jobban magunkénak érezzük.


Válasszunk okosan!

Az első tippünk talán magától értetődik, de mégis érdemes róla szót ejteni. Már a keresgélés időszakában igyekezzünk olyan albérletet találni, ami nem csak funkciójában felel meg az elvárásainknak, de el is tudjuk magunkat képzelni benne. Nem kell, hogy minden stimmeljen, de legyen néhány kisebb-nagyobb részlet, amibe bele tudunk szeretni. Szép kilátás? Minden nap öröm lesz kinézni az ablakon. Nagy belmagasság? Tágasnak és kényelmesnek fogjuk érezni a helyet. Felújított konyha? Öröm lesz a főzés minden nap.

Ha szeretünk dekorálni (ehhez tippeket adunk a továbbiakban), akkor igyekezzünk olyan bérelt házat vagy lakást találni, aminek az alapkoncepciója megfelel az ízlésünknek vagy viszonylag egyszerű berendezése van. A fehérre festett falakat és az egyszerű bútorokat könnyű egy kis kreativitással a saját tetszésünknek megfelelően berendezni.

Ugyanez igaz a bútorokra is. Ha olyan albérletet veszünk ki, amibe vásárolnunk kell pár bútort, akkor jól gondoljuk meg, hogy milyeneket választunk: lehet, hogy az adott helyre éppen passzol, de figyeljünk arra is, hogy ha tovább költözünk, akkor magunkkal tudjuk vinni a megvásárolt dolgokat.

Jó példa a fentiekre ez az 5. kerületi 2 szobás kiadó lakás:

Kiadó lakás Budapest 5. kerületben

Fehér falaival, fehér és világos színű fa bútoraival nem csak letisztult hatást kelt, hanem könnyedén bele tudjuk képzelni magunkat, semmi nem vonja el a figyelmet a lényegről, magáról a lakásról. Kiegészítőkkel és kis változtatásokkal pedig szinte bármilyen stílusra formálhatjuk.

Nem végleges változtatások

Szerencsére ma már rengeteg lehetőségünk van, ha kicsit feldobnánk az albérletünket. Könnyedén felrakható falmatricák és csempematricák állnak például rendelkezésre, amiket akár mi magunk is felrakhatunk, de fontos, hogy győződjünk meg róla, hogy később el is lehet távolítani azokat.

Kiegészítők minden mennyiségben

Kis befektetéssel hatalmas változásokat érhetünk el, ha jól választjuk meg a kiegészítőinket. A függönyök, a szőnyeg, a díszpárnák mind viszonylag olcsón beszerezhetők, de alapjaiban tudják megváltoztatni egy hely hangulatát. Ha stílusban és/vagy színben összeillőket választunk, máris összeszedettebb lesz a hatás és ami a legjobb, ha költözünk, akkor is magunkkal vihetjük! ☺

Személyes tárgyakat szem elé

Sokan hajlamosak az albérletet amolyan átmeneti szállásként látni, ahol enni, fürödni és aludni lehet, másra nem jó. Ennek megfelelően nincs benne semmi, amitől otthon éreznék magukat. Pedig néhány személyes tárgy, például a kedvenc könyveink, néhány fotó nyaralásokról, amikhez szép emlékek fűznek vagy pár szívünknek kedves tárgy és máris az életünk egy-egy darabkája néz vissza ránk a lakás több pontjáról. Ne kövessük el azt a hibát, hogy ki sem pakolunk a költözéshez használt dobozokból!

Dekoráció


Növényeket, zöldeket mindenhova

Igaz, hogy némi odafigyelést igényelnek és néha macerával járnak, de ne spóroljuk ezt meg, szerezzünk be pár szobanövényt az albérletbe is. Nem is gondolnánk, de sok pluszt ad egy szobába vagy térbe, ha van pár szépen zöldellő növény, ezek nélkül könnyen egy rideg hotelszobára emlékeztethet a lakásunk.

Hozzászólások